Conferencias y debates.

 

Seminario Literatura y Migraciones. Universidad de Granada. Abril de 2017.

A diferencia de lo que he hecho en las páginas de novelas, libros de ensayo y artículos de opinión, en esta página sólo publico las conferencias o los debates en los que participo a partir de la fecha de creación de esta web (9 de marzo de 2015)

 

Literatura y migraciones. Seminario.

PROGRAMA DE DOCTORADO EN ESTUDIOS MIGRATORIOS Y PROGRAMA DE DOCTORADO DE TEXTOS Y CONTEXTOS

SEMINARIO DOCTORAL DE INVESTIGACIÓN LITERATURA, MIGRACIONES E INTERCULTURALIDAD. GRANADA, 27-28 DE ABRIL DE 2017

OBJETIVOS: El objetivo de este Seminario es el análisis de las relaciones entre la literatura y el mundo de la diversidad cultural expresado en términos de interculturalidad y de contextos migratorios.

LUGAR DE CELEBRACIÓN

Instituto de Migraciones de la Universidad de Granada (Ogíjares, Granada)

 

¿Por qué escribir novelas sobre migraciones?

Miguel Iglesias Ortiz (novelista) y Miguel Pajares Alonso (novelista)

Reseña crítica sobre El cielo de Pekín de Miguel Espigado

Alfonso Castillo Peragón (Universidad de Granada)

Si oyes decir: “nuestro odio es purificador, es justo”… Ya no hay duda, es tiempo de

monstruos

Rosalía López Fernández (Universidad de Granada)

 

 

 

Las migraciones actuales en Europa

Martes, 28 de marzo de 2017, a las 7 de la tarde 

Alliance Française de Sabadell

Carrer de Sant Joan 35, Sabadell.

Conferencia sobre las migraciones que recibe Europa, tanto las que se consideran migraciones económicas como las de refugiados. Distinción conceptual y de magnitud que se da entre ambos grupos. Organismos que intervienen. Políticas que se están practicando de inmigración y de asilo.

 

 

El racismo en las redes sociales

Miércoles, 22 de marzo de 2017 

La Casa Encendida. Madrid 

(Ronda de Valencia, 2).

Debate sobre la difusión de mensajes de odio a través de las redes sociales y su importancia como mecanismo de difusión del discurso racista. Organizado por SOS Racismo. Participan: Ana Isabel García León, fiscal de delitos de odio de Madrid; Miguel Pajares, investigador del Proyecto PRISM, Universidad de Barcelona; Mari Ruiz, periodista; y Moha Gerehou, representante de SOS Racismo.

 

 

 

 

 

 

refugiados-en-caminoFundació Bosch i Cardellach

El 28 de setembre tindrà lloc la Sessió Inaugural del curs 2016-2017 amb la conferència Refugiados y políticas de inmigración y asilo, a càrrec de Miguel Pajares, doctor en Antropologia Social i President de la Comissió Catalana d´Ajuda al Refugiat (CCAR)
El derecho al asilo está establecido en los tratados internacionales. Todos los países de la Unión Europea son firmantes de la Convención de Ginebra sobre Refugiados. Existe una diferencia de tratamiento legal entre inmigrantes y refugiados que debe ser tenida en cuenta. En el último año ha habido un flujo importante de refugiados hacia Europa; sin embargo, el 85% de los refugiados que hay en el mundo sigue estando en países pobres. El derecho de asilo en Europa ha ido perdiendo contenido. Los Estados están vulnerando ese derecho al impedir que los refugiados lleguen a Europa por vías seguras. Tampoco se están cumpliendo los acuerdos europeos de reubicación y reasentamiento de refugiados. El acuerdo con Turquía vulnera igualmente los tratados internacionales.

 

Desmuntant l’Europa Fortalesa

Desmuntant l'Europa fortalesa

DIVENDRES 6 DE MAIG

Lloc de realització:  Seu FNH (Passatge del Rellotge, 3 Barcelona)

18’00 h. – 19:30 h.

Taula Rodona: Ciutats refugi: “De l’acollida a la inclusió social”  

  • Gloria Rendón Toro. Coordinadora Servei d’Atenció a Immigrants Emigrants i Refugiats -SAIER- Ajuntament de Barcelona
  • Miguel Pajares. Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat
  • Iolanda Maurici. Unitat contra el Feixisme i el Racisme
  • Faika EL-Nagashi, diputada al Parlament de Viena, resononsable en temes de migració, integració i drets humans
  • Margarete Kurfess, diputada de Lörrach ( Alemanya), responsable en temes de migració i integració

Modera: Blanca Garcés. Investigadora CIDOB.

 

 

 

Debates en Manresa

cartell programa cicle refugiats Manresa

 

El 27 de abril, a las 19:30, en Manresa, película.

El 4 de mayo, a las 20:00, en Manresa. Debate: “Dejarlo todo y huir”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Conferencia-coloquio. Premià de Mar

Premià de Mar

Jueves 25 de febrero de 2016

19:30 horas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Refugiats a Europa. Mirades des del present cap al futur

Jueves, 10 de diciembre de 2015

Refugiats a Europa

 

La jornada comptarà amb Pamela Urrutia investigadora de l’Escola de Cultura de Pau i especialitzada en l’anàlisi dels conflictes armats, crisis sociopolítiques i processos de pau al nord d’Àfrica i Orient Mitjà (MENA) i que parlarà sobre el conflicte que desencadena el fenomen de refugiats, la guerra a Síria, i en farà una anàlisi des d’una perspectiva de gènere.

També intervindrà Andrés Mourenza, periodista freelance entre Istambul i Atenes que oferirà una anàlisi de la tasca dels mitjans de comunicació en situacions concretes a Turquia, Grècia o Xipre.

Finalment, l’acte comptarà amb la intervenció de Miquel Pajares, membre de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), doctor en Antropologia Social, investigador en el Grup de Recerca sobre Exclusió i Control Social de la UB, autor de diversos llibres, que parlarà del context específic d’acollida actualment a la UE i a Catalunya.

El professor de periodisme polític de la UAB i director del grup d’Investigació Observatori de la Cobertura de Conflictes (OCC), Xavier Giró, moderarà la jornada.

 

 

 

CIDOB. Cicle “Què passa al món?” Crisi de refugiats: origen, resposta europea i acollida. Com s’acull als refugiats que arriben?

18 novembre 2015. 12:00 hores

La primera acollida i la posterior integració dels refugiats no s’ha d’entendre com un procés senzill i unidireccional. Acomodar els refugiats va molt més enllà de proveir un allotjament o una manutenció, es tracta d’un procés complex al qual s’ha de respondre de forma integral i coordinada entre tots els actors involucrats. Aquesta acollida ha d’estar directament adreçada al benestar i a l’autonomia dels refugiats. En aquesta sessió es tractarà, d’una banda, de conèixer el punt de partida dels refugiats, les seves condicions d’arribada i les seves necessitats. D’altra banda, es buscarà donar resposta a la complexitat del procés al qual s’enfronten tant el tercer sector com les administracions locals, així com els mecanismes que ja s’estan posant en marxa. Les presentacions aniran a càrrec de Miguel Pajares, president de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), i Ignasi Calbó, coordinador de l’àrea de refugiats de l’Ajuntament de Barcelona. El debat serà moderat per Elena Sánchez-Montijano, investigadora sènior del CIDOB i coordinadora de l’àrea de migracions.

Ver programa aquí

 

 

Debate sobre refugiados en Sant Cugat

Jueves, 12 de noviembre de 2015

Debate Refugiados en Sant CugatTAULA RODONA
L’ ACTUAL CRISI HUMANITÀRIA
DELS REFUGIATS, CAUSES I REPTES.
Dijous 12 de novembre del 2015 a les 18.30 h.
Casal Torreblanca, sala annexa.
J. M. Perceval,
Professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació
de la UAB i membre d’UNIPAU.
Sílvia Ayala,
Àrea d’Àfrica i Mediterrània del Fons Català
de Cooperació al Desenvolupament.
Miguel Pajares,
President de la Comissió Catalana d´Ajuda al Refugiat

 

 

Forum Anual d’Amnistia Internacional Catalunya

Cartell Forum Amnistía 201524 d’octubre de 2015. Neàpolis Rambla de l’Exposició, 59. Vilanova i la Geltrú

LES PERSONES ABANS QUE LES FRONTERES

9.30h Esmorzar i acreditacions. 10h Paraules de benvinguda a càrrec de Maria Cañadas, presidenta d’Amnistia Internacional Catalunya.

10.30h BLOC 1: Migració, refugi i asil. SOS Europe: la crisi de refugiats. Miguel Pajares, president de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR). Yolanda Nieves, coordinadora de l’equip de Refugi i Asil d’Amnistia Internacional Catalunya. En aquest bloc parlarem sobre migració, refugi i asil: quines diferències tenen aquests estatus i què impliquen per a les persones que surten del seu país. Aprofitarem per conèixer la situació actual de la crisi de refugiats i per reflexionar sobre el paper d’Europa per garantir els drets de les persones que busquen refugi.

El Forum continúa hasta las 17:30. Ver programa.

 

 

Xerrada sobre la crisi dels refugiats sirians, a Can Jonch. Granollers

22 de octubre de 2015. A las 19:00

Dijous, 22 d’octubre, a les 7 del vespre, es farà a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau una xerrada sobre la crisi dels refugiats sirians, provocada per la guerra que des de fa anys assola el país, amb diferents contendents enfrontats que han provocat la fugida a d’altres països de 4 milions de sirians, centenars de milers dels quals han arribat al llarg d’aquest any a Europa, en la majoria de casos, en condicions molt dures, per l’actuació de les màfies i per l’oposició de molts països a facilitar-ne el pas.

La xerrada anirà a càrrec de Miguel Pajares, president de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), i s’emmarca en el programa de sensibilització coordinat per l’Ajuntament per donar a conèixer el que és la crisi migratòria més important a Europa des de la 2a Guerra Mundial. Administració i entitats ja fa setmanes que es reuneixen i treballen per dissenyar el programa d’acollida per als refugiats. Les persones interessades a col·laborar-hi poden adreçar-se a Can Jonch (c. del Rec, 19, tel. 93 842 68 34).

 

Tertulia en el Ateneu Roig sobre refugiados.

Tertulia Ateneu Roig15 de octubre de 2015, 19:00 horas. Barrio de Gràcia de Barcelona.

Con la participación de Miguel Pajares (Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat), David Llistar (Observatori del Deute i la Globalització) y Natalia Caidedo ((Eix de Migración de Barcelona en Comú).

Y la actuación musical de: GANI MIRZO, músico del kurdistan sirio.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Derechos políticos y ciudadanía

Lunes, 4 de mayo de 2015, a las 18:30, en Espai Via Favencia.

Via Favencia 288, A, Barcelona

http://i1.wp.com/www.9bacull.org/sites/default/files/node_images/acte_4_maig_2015.jpg?w=940

http://www.9bacull.org/content/drets-pol%C3%ADtics-i-ciutadania

 

 

El inspector Samuel Montcada y la novela negra de denuncia social

22 de abril de 2015 a las 19:00 en la Biblioteca de Getxo (Vizcaya)

Comparto mesa con el escritor Jon Arretxe. Él habla de su detective vidente Touré y yo lo hago de mi inspector Samuel Montcada. Los dos hablamos del papel de la novela negra en la crítica social.

 

 

Muros: destruimos barreras para construir la paz

26 de marzo de 2015 a las 19:00 en el Centre Mercè Rodoneda de Sant Joan Despí

Mi conferencia versa sobre los muros construidos después de que el mundo celebrara la caída del muro de Berlín.