Refugiats a Europa. Mirades des del present cap al futur

publicado en: Refugiados | 0

Refugiats a Europa. Mirades des del present cap al futur

La Fundació Autònoma Solidària (FAS) i Cultura en Viu organitzen, amb motiu del Dia Mundial dels Drets Humans, un acte per reflexionar sobre l’arribada de persones refugiades al continent europeu, així com sobre les causes i conseqüències del fenomen. L’acte se celebrarà el 10 de desembre i cal prèvia inscripció.

Turquia ha rebut 1,8 milions de persones refugiades
. El Líban, 1,2 milions. Jordània, quasi 630.000 i Iraq, vora les 250.000. A la Unió Europea s’hi debat encara sobre acollir-ne al voltant de 120.000. L’Estat espanyol, concretament, sembla que n’acollirà 15.000, però a dia d’avui, a l’Estat n’han arribat, oficialment, 11.

Mentre no es concreten les negociacions  i els procediments d’acollida, els governs europeus han col·locat barreres a l’entrada de persones refugiades, que majoritàriament fugen de la Guerra de Síria. A través de la suspensió temporal de l’acord de Shengen com Alemanya,  o de la introducció de controls fronterers com Àustria o de la creació d’una llei d’estrangeria que inclou penes de presó per als qui entrin al país sense papers, com Hongria.

Amb l’objectiu de reflexionar de manera crítica sobre el fenomen i analitzar-ne tant les causes com les conseqüències, la Fundació Autònoma Solidària (FAS) i Cultura en Viu organitzen el pròxim 10 de desembre a les 14.00 h, i coincidint amb el Dia Mundial dels Drets Humans, l’acte «Refugiats a Europa. Mirades del present cap al futur».

La jornada comptarà amb Pamela Urrutia investigadora de l’Escola de Cultura de Pau i especialitzada en l’anàlisi dels conflictes armats, crisis sociopolítiques i processos de pau al nord d’Àfrica i Orient Mitjà (MENA) i que parlarà sobre el conflicte que desencadena el fenomen de refugiats, la guerra a Síria, i en farà una anàlisi des d’una perspectiva de gènere. També intervindrà Andrés Mourenza, periodista freelance entre Istambul i Atenes que oferirà una anàlisi de la tasca dels mitjans de comunicació en situacions concretes a Turquia, Grècia o Xipre. Finalment, l’acte comptarà amb la intervenció de Miquel Pajares, membre de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), doctor en Antropologia Social, investigador en el Grup de Recerca sobre Exclusió i Control Social de la UB, autor de diversos llibres, que parlarà del context específic d’acollida actualment a la UE i a Catalunya. El professor de periodisme polític de la UAB i director del grup d’Investigació Observatori de la Cobertura de Conflictes (OCC), Xavier Giró, moderarà la jornada.

Dejar una opinión